a11prez_system.jpg

Prima cosmonava romaneasca pleaca in spatiu de la Valcea. Pentru prima oara, Romania va trimite in spatiu o racheta pilotata. Cosmonava care va evolua deasupra atmosferei terestre este creatia unor tineri valceni, care au uimit inclusiv NASA, prin proiectele lor, unice in lume.

Misiunea de foc se va desfasura la sfarsitul lunii februarie. Echipa care formeaza Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a reusit din nou sa cucereasca oamenii de stiinta din intreaga lume, dupa ce a initiat noul proiect “Stabilo”. Practic, o mana de tineri valceni cu capacitati deosebite, a construit primul vehicul spatial suta la suta romanesc, care la sfarsitul lunii februarie va fi trimis in Cosmos. “Intregul proiect, extrem de complicat, se desfasoara sub titulatura Programul Spatial European Privat, realizat in exclusivitate cu sponsorizari private romanesti. Va fi pentru prima oara cand un vehicul spatial pilotat, realizat in UE, va evolua deasupra atmosferei terestre”, a declarat Simona Popescu, director Relatii Publice, din cadrul ARCA.

Racheta Stabilo este planificata sa ajunga la 100 de kilometri in spatiu, intr-o zona suborbitala, acolo unde se termina atmosfera terestra si incepe Cosmosul. In timpul testelor, lansarea se va face cu un pilot automat la bord. Scopul proiectului este insa lansarea rachetei cu un pilot adevarat, care sa fie primul roman ajuns atat de departe. Reprezentantii ARCA spun ca daca lansarea va fi una de succes, se vor pune bazele turismului spatial privat. Acest lucru inseamna ca, in timp, oamenii simpli care doresc sa exploreze spatiul o vor putea face in schimbul unei sume de bani, fara sa mai apeleze la agentiile guvernamentale, care aproba destul de greu asemenea zboruri.

Stire preluata de pe Jurnalul National

Poze cu proiectul Arca

Advertisements